Ontstaan Roliball

 

Laat je latenten veranderen in talenten.
Ervaar het spelen met twee handen met Roliball.
Voel hoe je ook met een racketsport zoals Roliball
met twee rackets evenwicht kan ervaren in jezelf.
Wat is de reden om het dat stukje evenwicht niet te willen ervaren.

 

'Geef jezelf een kans voor een nieuwe ervaring'


Het Roliball is in 1991 uitgevonden en daarna verder ontwikkeld door Prof. Bai Rong. Tijdens zijn bokslessen heeft hij het idee gekregen om iets te doen voor al de blessures die zijn studenten kregen tijdens de bokstraining. Hierop heeft hij de binnenkant van de bokshandschoen vervangen door een met water gevuld plasticzak om de demping van de stoot te verminderen. Zo kwam het dat de plasticzak met water op de grond viel waarop hij een voetenbakje nam om het in de lucht te gooien. Vervolgens kwam het idee een wok te pakken en daarmee te proberen. Geleidelijk aan is het  verder ontwikkeld door prof. Bai Rong.
                                                                 



Roliball rackets.


  Roliball rackets (opvangers of begeleider, zoals ik ze zelf noem). Je vangt de bal op, door de bal te begeleiden naar waar je het wilt hebben. Je gaat met de kracht van de bal mee, je slaat niet) zijn er in verschillende materialen te krijgen o.a in plastic en alluminium. Het binnenvlak kan van rubber maar ook van synthetisch rubber gemaakt zijn. De binnenvlakken kunnen een verschillende spanning hebben. Voor beginners zie je vaak de slappe of doorgezakte binnenvlakken. Deze kun je zien door het racket horizontaal, op oog hoogte, te houden. Als het binnenvlak onder het opvanger frame te zien is dan is het een slappe bespanning. Komt het binnenvlak er niet onderuit dan is het een strakke bespanning. Bij wedstrijden kan gevraagd worden te spelen met een strakke bespanning. Dat wat meer training en accuratesse en bal gevoel met zich mee brengt.

  

 Je kunt op het filmpje bekijken wat een strakke bespanning is.

De kwaliteiten van Roliball opvangers of (be)geleiders kunnen verschillen. Zo is er een plastic Roliball opvanger frame met een extra handvat en een magneet in het handvat en de andere heeft die extra´s niet.

Belangrijk is het te weten dat je met een gespannen racket toch anders speelt dan met een slappere bespanning. Wil je echt werken voor een juiste houding dan is een strakkere bespanning een aanrader. Maakt het je niet zo uit dan kun je met een slappere bespanning goed beginnen.

De ballen (tennisbal grootte) die er o.a zijn kunnen van rubber zijn of een wat hardere bal die op de afbeelding hierboven staat afgebeeld. Hiervoor zijn de ballen die vrij hard zijn en gevuld zijn met een beetje zand geschikt voor solo en ook als je vaak buitenspeeld waar honden zijn. De wat hardere ballen hebben daarin tegen een wat grotere kans om niet lek gebeten te worden. Speel je thuis of op je werk of woon je in een flat of heb je een laminaatpakket neem voor jezelf een zachtere bal. Het zal minder luid zijn. Beter is het om in natuur buiten te spelen. De zachtere ballen zijn geschikt om met elkaar te spelen. Daar het over en weer naar elkaar spelen de kans op verwonding van een stoot geminimaliseerd wordt. Bij wedstrijden met of tegen elkaar wordt er gebruik gemaakt van een ongeveer 55 gram wegende bal van rubber. En omdat er meerdere soorten van zijn zal er door de scheidsrechter besloten worden welke wel en welke niet wordt getollereerd. Voor spelers die gehandicapt zijn de rubberen ballen geschikt. Hoewel ook de hardere kunstleren ballen een uitkomst kunnen bieden met eventuele aanpassingen. 

Welke bal heb ik nodig? Wanneer gebruik ik welke bal?
 
 
Bij wedstrijden worden er voor het onderdeel  basisvorm en de verschillende standaardvormen een harde bal gebruikt. Dit wordt ook vereist bij het onderdeel Freestyle of Solospel. De harde ballen zijn op dit moment een vilt of een kunstleren bal. Deze ballen zijn in moeilijkheidsgraad groter dan een rubberenbal. Tenzij je de rubberen bal meer gevuld is met lucht. Bij wedstrijden met elkaar (in de 2 minuten) of tegen elkaar over het het net van 1.75 m is het dat men voor de veiligheid speelt met rubberen ballen. Bij Solo als ook de basisvorm en standaardvormen wordt bij wedstrijden met een strakke racket bespanning gespeeld om de moeilijkheidgraad op te voeren. Voor het wedstijdspelen over het net worden ook de wat strakkere bespanningen gevraagd. Voor beginner kun je met een wat slappere bespanning en een rubberen bal het wat makkelijker leren. De houding bij de wat strakkere bespanningen van het racket bepaald ook de juiste houding en de goede ronding die je maakt met spelen.
 
Racket verzorging
 

Om het racket is te onderhouden en de levensduur te verlengen let dan op de volgende adviezen. Wanneer je in de regen voetbalt zul je dezelfde dag je schoenen moeten verzorgen om er veel baat bij je voetbalschoenen te hebben. Dan spoel je de modder of het gras weg en laat ze drogen. Wanneer het racket op de het natte gras of grond of in het zand terecht komt, dan spoel je het racketblad om onder de kraan of je neemt het af met een vochtige doek. Niet met scherpe voorwerpen. Je droogt het racketblad  af met een droge doek. Vervolgens laat je het verticaal ergens staan, tegen de muur bijvoorbeeld en wanneer het helemaal droog is kun je het opbergen. Dezelfde procedure doe je ook voor je ballen. De harde ballen zullen langer nat blijven dan de rubberen ballen. Je kunt het Racket ook eerst omspoelen, schoonmaken en met een droge doek afnemen. En laten drogen. Het is onverstandig om bijvoorbeeld je natte voetbalschoenen in een natte zak te laten. Dit veroorzaakt schimmel en meer narigheden. Bij spelen in de regen of een natte racket is het belangrijk dit snel te drogen. Sommige binnenvlakken zijn van rubber en dan kan een natte bal en een nat Racket het racketbinnenvlak gaan vervormen of wijder maken. Beter droog en donker opbergen dan heb je langer plezier van je Racket. Dan blijft de vorm van het binnenvlak meer in tact. In het binnenvlak zitten gaatjes. Dee gaatjes zijn voor de lucht door te laten en niet voor vingers. Zodat je buiten op het strand of in het park ook met een wat sterkere wind nog steeds Roliball kunt spelen.Veel succes en speel plezier gewenst met je Roliball set.


Heeft u zin om een Roliball setje aan te schaffen, dan kunt u het bij ons kopen of informatie inwinnen, vul het info en/of bestelformulier in. We sturen u zo snel mogelijk antwoord terug.


naar boven


Nederlands eerste gecertificeerde Roliball Trainer sinds 2005. Onderwezen in China door uitvinder en ontwikkelaar Prof.Bai Rong, uit China. Sinds 2012 Gecertificeerde Roliball Instructeur Jonn van Schoot. contact klik op het regenboog lemniscaat kvk.nr.02096528

All rights reserved, World Copy Right © Jonn van Schoot 2008 - 2023

 Roliball, www.roliball.nl