Roliball Pionier van Nederland

 Laat je latenten veranderen in talenten.

'Geef jezelf een kans voor een nieuwe ervaring'
 
 
"Wat is er niet mooier als een mens zijn lichaam en geest gebruikt waarvoor het bestemd is''. Een lichaam is bestemd om te functioneren zo het ontworpen is. Je mag je twee armen natuurlijk bewegen. De een doet niets onder aan de ander. Ze zijn elkaar aanvullende en beide waardevol van te genieten. Waarnemen dat ze geschapen zijn om dingen te mogen doen is een fantastisch en wonderbaarlijk iets. Dat gevoel en denken ook aanwezig mogen zijn tijdens het spel en ook beiden waardevol zijn is natuurlijk een geschenk.


Wees eerlijk naar jezelf toe en wordt ook geïnteresseerd net zoals ik in de werking van je hand die je minder gebruikt. Vertrouwen train je door het geloof in het wonderlijke lichaam dat je te leen hebt. Het kan dingen waar je verwonderd over wordt als je het durft te gebruiken. Wordt je eigen pionier en ontdek jezelf en alles wat je mag doen.

 

 
Roliball pionier Jonn van Schoot
 

 

Naast dat ik mijn gecertificeerde Roliball/Taiji Bailong Ball/ Taiji Rouliqui trainer cetificaat haalde in China in april - mei 2005 en daarbij eerste Nederlandse Roliball trainer en pionier van Nederland nu ook de vijfde Internationale Roliball Instructeur hier in Europa, Jonn van Schoot. (Five I am alive).  Het verschil van trainerschap en instructeur is dat de trainer mensen de sport kan leren. En de instructuer dit zelfde kan doen en daarbij nieuwe trainers kan opleiden. Dat wat een trainer in dit geval niet bevoegd is. De trainersopleiding bestaat uit tenminste 80 uur opleiding. Voor de instructeur geldt hetzelfde en daarbij in iedergeval 500 uren les gegeven hebben in een periode van tenminste 2 jaar tijd na het behalen van het trainers certificaat. De beheersing van de door Prof. Bai Rong basisoefeningen en solo en basis en standaardvormen en samenspelen goed kan volbrengen. Hiervoor moet je dan ook de theorie van het spel en ook het spel en overbrengen tijdens een trainersopleiding van 80 uur hebben gegeven. Ik heb mijn praktijk gedeelte in het lesgeven van de 80 uur dan in mei 2010, in China gedaan. Waarna ik dan in Oktober 2011 alle bovenstaande onderdelen heb volbracht. In  februari 2012 is mijn instructeur certificaat aan mij overhandigd.

Mijn naam is Jonn van Schoot en ik ben in contact gekomen met Chinese Prof. Bai Rong in 2004. Hij heeft eind 1991 Roliball, Taiji Rouliqiu ,Taiji Bailong Ball uitgevonden en daarna verder ontwikkeld. Tijdens zijn zoektocht om het ook in Europa verder te ontwikkelen is hij in contact gekomen met chinezen uit Duitsland. Die in samenwerking met hem de eerste Roliball training in 2005 in China gaven. Voor de eerste groep mensen uit Europa. 

Het was eind 2004 dat ik tijdens een gezondheidscongres in Wiesbaden (D) met Prof. Bai Rong in contact kwam. Als Taiji Qi Gong leraar nam ik deel aan het gezondheidscongres. Waar Tai Chi, Taiji Qi Gong, Touch for Health , Roliball e.a....Er waren destijds vele aanbiedingen van korte workshops waar ik gekozen heb voor drie lessen met Prof.Bai Rong. En een extra. In de ochtend voordat het eigenlijke programma begon.

Jonn van Schoot tijdens zijn eerste lessen van Prof. Bai Rong in Weilburg (DE) herfst 2004.

  

Sindsdien heb ik getraind. In begin 2005 heb ik me opgegeven voor de opleiding tot Roliball trainer. De opleiding was in China waar de eerste groep van verschillende mensen uit Europa les kregen van Prof. Bai Rong. Als enige Nederlander tussen mensen o.a. uit Duitsland, Oostenrijk. De opleiding bestond uit 80 les uren. Bijzonder om als eerste van Nederland deze les te hebben genoten bij de uitvinder Prof. Bai Rong en dan in het land waar de sport is ontwikkeld in China. Voor mij was en is het al vanaf het begin duidelijk geweest dat dit een goede energie met zich meebracht voor mijn eigen gezondheid. En het dan ook voor mij zelf mijn eigen verantwoordelijkheid is geweest om er ja tegen te zeggen om dit voor mijn gezondheid te onderhouden. En ja als je het voor jezelf en je eigen gezondheid zag ik dat ik de eerste die de sport als gecertificeerde TBB trainer naar Nederland heb gebracht. Nu pionier van Roliball - Taiji Rouliqiu in Nederland, Jonn van Schoot. Dat is speciaal en ik speel graag samen met andere mensen. En in het begin was het dan ook dat ik veel gereisd heb naar Duitsland om daar samen te trainen. En mee te helpen naast Nederland ook in Duitsland en België om de sport, Roliball, te introduceren in het leven van vele andere mensen. Ja, in Weilburg, Laoshan, Groningen, Hamburg, Kiel, Nieuwegein, Bennekom, Amsterdam, Bremen, Zwolle, Zutphen, Frankfurt, Papendal, Malden, Moskou, Omsk, Omck, Scheveningen, Ameland, Winschoten, Bonn, Berlijn, Quanzhou, Laoshan, Qing Dao, Beijing, Neuss, Utrecht, Haren, Stadskanaal, Tongeren, Lokeren, Hamme, Oost Vlaanderen, omgeving Antwerpen, Porto de Varzim,  ..... 

Ik heb zelf bijna 8 jaar gevoetbald.  Bij het voetbal werd ik getraind om met twee benen te spelen. Een uitdaging omdat velen van mijn team altijd maar weer alleen of hun linker of rechter been gebruikten. Waardoor zulke waardevole momenten niet benut konden worden. Zo trainde ik mijn twee benen niet alleen omdat de trainer me dit zei, maar omdat ik voelde dat ik niet dat vervelende gevoel in mij wou hebben dat mijn linkerbeen zich ging vervelen. Net zo met een zware last dragen met de handen. Dan wissel je dat om. Of het typen leren met twee handen, 10 vingers. Het is gewoon anders dan maar een klein aantal vingers de voorrang te geven. Er gebeurt gewoon iets anders in het menselijk systeem.

Het spelen van Roliball is voor mij zelf een gezonde sport. Het is  een manier om op spelende wijze de beide armen te gebruiken. In het Nederlands heb je de uitdrukking iets met beide handen aanpakken. En dit is echt een manier om ook tijdens de sport je twee handigheid ook in andere sectoren in je leven verder te integreren.

En de sport is gebaseerd op het uitstrekken en ontspannen. Begeleiden van de bal. Heel anders dan in de tijd waarin ik jong was dat voetbal of hockey of tennis je zelf traint in slaan of schoppen. Door het constant herhalen van slaan en schoppen krijg je in jezelf een mentaal patroon hiervan. En ga je dat onbewust ook in andere sectoren van het leven toepassen. Voorbeelden kun jezelf opsommen.

Roliball is daarin tegen het leren van begeleiden dat je leert. Wat een geheel andere en positievere uitvoering heeft in de andere sectoren van het leven. Toen ik voor de eerste keer dan in contact kwam met Tai Chi werd me geleerd de kracht van de tegenstander te gebruiken. En dat moet je gewoon voelen door het zelf te doen. En niet stomweg geloven wat hier staat, maar het zelf willen ondervinden. Alleen horen is weer datzelfde als alleen je rechterhand gebruiken voor schrijven.

Ik denk en voel dat de mens gemaakt is beide te gebruiken. Zo heeft mijn eigen lichaam mij dat geleerd. Ik ben dan ook blij dat ik erin mag leven. Zodat het in mijn tijd, hier, mij kan leren hoe ik op een natuurlijke manier kan bewegen. 

Mijn ervaring in China heeft mij dan ook de ogen geopend om meer te doen met mijn lichaam en geest dan dat ik dat gedemonstreed zag in Nederland. Mensen die met twee handen schreven. Oude mensen die dan in de ochtend samen met de natuur zich gingen bewegen voor hun gezondheid. 

En in het Nederland zijn de gezegden zeer belangrijk. Net zoals de TCM. Traditional Chinese Medicine. Alleen het wordt vaak niet meer begrepen. Bijvoorbeeld:"Iemand de huid volschelden". Mensen die vaak worden uitgescholden kunnen huiduitslag verwachten. Wij Nederlanders zijn niet stom. Alleen in TCM is het gewoon en hier draaiien we vaak de betekennissen om. 

Voordien heb ik verschillende opleidingen genoten zoals. Taiji Qi Gong opleiding als leraar (2002). Samen met lering over TCM. Ook een opleiding voor instructeur inline skaten gevolgd en verschillende korte opleidingen: Shiatsu, Touch for Health,Tuina, Chinese en Westelijke kruidenleer. Onderdelen die voor mijn leven een rol spelen, speelden of gespeeld hebben.

In 2008  werd Jonn van Schoot 2e op het onderdeel Solo, Freestyle op de Europesche Kampioenschappen in 2008 in Bonn.

Jonn van Schoot is tussen 15 mei en 31 mei 2010 in China begonnen voor de opleiding toto Roliball Instructeur. Eind 2011 heb ik mijn laatste onderdeel behaald. Sinds eind 2011 ben ik gecertificeerde Roliball Instructeur. Dat betekent dat Jonn van Schoot bevoegd is geïnteresseerden voor deze bijzondere sport als professionele speler of tot gediplomeerde Roliball Trainer te onderwijzen. Hierbij in de verschillende disciplines van Roliball. o.a. De basisvorm, de standaardvormen, de multiplay bewegingen, de solo bewegingen. Heeft u intresse voor de opleiding tot Roliball trainer bij Jonn  van Schoot dan kunt u vrijblijvend informatie inwinnen over de opleidings mogelijkheden in Nederland.

In  September 2010 heeft Jonn de 2e plaats behaald op het onderdeel Solo, freestyle, tijdens de Europesche kampioenschappen in Berlijn.

  

 Roliball leren spelen ...

Terug naar boven


Nederlands eerste gecertificeerde Roliball Trainer sinds 2005. Onderwezen in China door uitvinder en ontwikkelaar Prof.Bai Rong, uit China. Sinds 2012 Gecertificeerde Roliball Instructeur Jonn van Schoot. contact klik op het regenboog lemniscaat kvk.nr.02096528

All rights reserved, World Copy Right © Jonn van Schoot 2008 - 2023

 Roliball, www.roliball.nl