Verslag Jinzhong


Het eerste internationale Roliball open wedstrijden dat gehouden werd in Jinzhong, geboorteplaats van Roliball ontdekt door Prof. Bai Rong, in de provincie Shanxi dat gehouden werd van 13 tot en met 16 september 2012.

   

Jinzhong de geboorteplaats van Roliball

Het eerste Internationale Toernooi dat werd gehouden in de Provincie Shanxi waar Prof. Bai Rong zijn uitvinding van het spel Roliball heeft gedaan. De stad waar het werd gehouden is Jinzhong.
Waar wel meer dan 22 provincies van China aanwezig waren en waar de eerste meer dan 13 internationale landen aanwezig waren.

Tussen twee haakjes dit schrijven komt omdat Erwin een volleybal trainer in wording mij had gevraagd in mijn website te beschrijven hoe het is geweest in China.

Ja het is een tocht om er te komen. Aangekomen valt het natuurlijk op dat mensen liefde hebben om hun claxon te gebruiken. Een van de dingen van de stad er is mijnbouw en dat kun je een beetje vernemen.

De eerste dag werd ik in mijn hotelkamer verrast met een bezoek van Prof. Bai Rong. Hij had voor mij vruchten meegebracht die van een boom kwamen. Het lijken bruine grote  bonen. Een grote van een kleine tomaat. Met een harde pit erin. Ze zijn lekker. Direct in de trainingskleren en op naar een internationaal gezelschap die les kreeg van Prof. Bai Rong. Direct werd ik uitgenodigd om met verschillende mensen over het net te spelen. Dan de ene dan de andere Chinees. Mooi. Daarna Prof. Bai Rong meegeholpen met onderwijzen van het internationale gezelschap. Mensen uit Pakistan, Noorwegen, Duitsland, Noorwegen, Rusland, Canada en nog vele andere nationaliteiten. Om ook voor die mensen te laten wat spelen over het net inhoudt werd ik gevraagd tegen een Chinees te spelen.
Daarna weer allemaal naar het Hotel waar een lekkere maaltijd was geserveerd. Weet je als je echt goed traint en Roliball speelt dan staat er tegenover dat je goed eet en drinkt. Zweten doe je zeer zeker ook.

De volgende dag en dat is de 14 e werd ingeluid met een overweldigd iets de kinderen langs de kant met hun Roliball racket in de hand en een vlaggetje om de spelers te verwelkomen. Een mooie sportfaciliteit die ik in Nederland nog niet heb mogen aanschouwen. Jammer dat sporten in het algemeen in Nederland toch door een kleine groep wordt bedreven. In mijn tijd kreeg je minstens een paar uur gymles. Dat was een fantastische ervaring voor mij. Wat is een school zonder beweging. Een mens is gemaakt te bewegen en wel op de aarde om alles goed gesmeerd te houden.

Daarom is het dat China ook zoveel goede sporters aan het daglicht brengt. In het vliegtuig zie je dan ook de enorme belangstelling voor de oefeningen die ze laten zien in het vliegtuig om je lichaam weer uit die zit roes te halen.

Ieder land werd uitgenodigd om achter het bordje te staan van hun land of Provincie. Overweldigend wat het plaatselijke bestuur daar een energie en tijd ingestoken heeft om zo een wel kolossaal gebeuren op de been te zetten. Fantastisch  zo veel energie en ook werkkracht. Studenten van de school waar ze mensen opleiden voor Engelse lerares te worden waren vrijwilliger om de gasten uit de internationale landen te begeleiden.

Erg bewonderenswaardig. En ook zoveel schoolkinderen niet alleen de kleinen maar ook de wat groteren allemaal in de openingsceremonie. Buiten gewoon. Makkelijk zo een 100 kinderen naast elkaar allemaal met een racket in de hand en een bal en op de muziek synchroon aan het spelen. Mooi. Op de achtergrond was een ledwand met ook een weergave van alle films en ontmoetingen met bekende en ook onbekende mensen die schik hebben om Roliball te leren en voornamelijk met alle toewijding iets moois cremeren. Je voelt je gewoon weer meer mens. Je hebt gezweet je voelt je al na de sauna schoon gewassen als het ware.


Daarna werd de mogelijkheid gegeven aan tweetallen of aan degene die in groepjes of alleen hun bewegingen gingen voorbereiden om op de muziek die minder dan 3 minuten mag zijn hun eigen bedachte sequentie te maken. Fantastisch hoe sommige veel jonge mensen uit de sportacademie daar iets lieten zien. Geweldig hoe dat op de maat van de muziek iets laat zien. Vaak zie je mensen die Wushu hebben geleerd en dit combineren met racket en bal. Tot acrobatiek toe. Als iemand zo goed in hun vel zit als die jonge lui dan neem je daar je petje voor af. Zou toch mooi zijn dat ook de Nederlandse jeugd zulke mooie bewegingen zouden kunnen maken in de toekomst. Het is nog een betrekkelijk jonge sport maar het verdient meer communicatie met het Nederlandse volk. Misschien heeft Erwin het daarom gevraagd voor het verslag te schrijven. Je weet meestal later wat iets teweeg heeft gebracht.

Na een grote voorbereiding ook voor mij met mijn solo onderdeel werd Nederland op dit toernooi vertegenwoordigd door mijn persoon. En dan tussen al die Chinezen te staan en de jonge internationale spelers die hongerig zijn om het goed onder de knie te krijgen en me aanwijzingen vragen. 

Veel camera's en ook t.v. programma's die hun tijd erin hebben gestoken om de promotie voor deze in mijn ogen toch een van de beste sporten die een mens op deze aarde voor het gebruik de menselijke waarden en kwaliteiten echt tot hun recht mogen laten komen. Zelf alles eerst met mijn rechterhand geleerd. Maar het werkt zo aantrekkelijk om met beide handen even goed en dan vloeiende  bewegingen te maken. Dan voelen er zoveel levens in je zo gelukkig en weten dat je het doel dat je hier bent op deze aarde niet bent vergeten. Maar het moedigt mij dit zo aan. Dat er een honger ontstaat om te leven in alle facetten van het bestaan.

Op de volgende dag vroeg uit de veren. Voor zessen om eerst te ontbijten. Dat heb je nodig anders overleef je het niet. En dit is heel belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Genoeg water drinken en eten. De begin waarden waar een ieder recht op heeft. Als we dan toch over waarden hebben.

De mensen in tweetallen zijn dan nu aan de slag voor de wedstrijden waar een rij scheidsrechters zijn om de beoordeling te geven in punten waar dan de gezamenlijke punten worden opgeteld en een waarde van bijvoorbeeld 8.79 krijgt. Dat was mijn uitslag voor het onderdeel.

Daarna werden er ook veel interviews gegeven door mij en anderen. Waarbij me opviel dat men geïnteresseerd is naar wat het doet en waarom je ermee bezig bent. Als je het speelt en je voelt je daarna weer schoon en fris en opgewekt dan zijn dat goede beweegredenen om het te doen. Dat je jezelf weer vitaler voelt. Het is ook een sport dat je meer in een vloeiende beweging kan helpen te komen. Mede omdat je bij het solo een echt onafgebroken lijn maakt waar je moet zorgen dat de bal niet op de grond mag komen. Ja als je begint kun je niet verwachten dat het allemaal zo vanzelf gebeurt. Je moet er tijd en energie in steken om die onafgebroken lijn weer terug te winnen. In de maatschappij waar je van de hak op de tak gaat is het niet anders dan vanzelfsprekend dat je weer verlangt naar een rust die je krijgt wanneer je die onafgebroken lijn meer gaat teruggeven aan je levens. De levens die er voor zorgen dat je hart goed functioneert is onafgebroken bezig alles te laten lopen zo het in het begin liep. Ze zijn ongelofelijk trouw aan hun missie.

Morgen gaan we verder met de wedstrijden over het net. Dat hebben ze in een andere zaal gedaan. Niet ver van de andere locatie. Mooi als je zulke faciliteiten hebt om zo iets te mogen organiseren en dat een stadsbestuur zich er voor de 200% voor inzet dat het een succes wordt.

De volgende dag werden er in een hal vlak bij een over het net gespeeld. Daar kwamen de chinezen en het internationale gezelschap bijeen om tegen elkaar te spelen. Een variant met twee rackets spelen was er niet op dit toernooi. Tot mijn grote verbazing lukte het mij toch nog een tweede plaats te behalen op het onderdeel solo en ook voor de het onderdeel tegen elkaar over het net. Dit werd beloond met twee zilveren medaille. Voor de tweede keer dit jaar werden er aan internationale spelers prijzen uitgereikt op toernooien. Hopende dat de sport meer en meer gaat ontwikkelen in landen buiten China om. Voor de internationale uitwisseling en ook voor het genot om met mensen uit allerlei landen samen een sport te bedrijven die voor nog heel veel plezier van mensen kan gaan zorgen. Als je kijkt hoe dat dan ook bedreven wordt en met hoeveel mensen dat dan ook tezamen gespeeld kan worden op muziek is fantastisch om te zien maar nog mooier om er zelf onderdeel van te zijn.

Op deze dag werden de solo prijzen uitgereikt. Dan zie je de Nederlandse vlag hangen, ja ook van de partij. Ik hoop dat in de toekomst meer Nederlanders zich de sport eigen gaan maken. En wie weet ben jij degene die het op gaat pakken en het verder wil gaan ontwikkelen hier in Nederland.

Op de laatste dag werden dan alle overige prijzen uitgereikt. Met een zeer indrukwekkende afsluiting van een zeer ontroerende maar toch speciale Toernooi in de plaats waar het dan allemaal begon.


Geschreven voor Erwin uit Utrecht toekomstige volleybal coach die ik ontmoete tijdens de treinreis van Den Haag naar Groningen.Nederlands eerste gecertificeerde Roliball Trainer sinds 2005. Onderwezen in China door uitvinder en ontwikkelaar Prof.Bai Rong, uit China. Sinds 2012 Gecertificeerde Roliball Instructeur Jonn van Schoot. contact klik op het regenboog lemniscaat kvk.nr.02096528

All rights reserved, World Copy Right © Jonn van Schoot 2008 - 2023

 Roliball, www.roliball.nl