Roliball
Roliball (柔力球) is een racketsport dat afkomstig is uit China, Jinzhong, Shanxi provincie. Ontdekt en ontwikkeld door Prof. Bai Rong en eind 1991 is het officieel door hem publiek gemaakt. In Europa is het in 2005 geïntroduceerd. Eind 2017 is het in China  een nationale sport geworden. Dat betekent dat vanaf eind 2017 Roliball geleidelijk als verplichte sport in China onderwezen zal worden op de scholen. En dat binnen 20 jaar na nu alle Chinese studenten die naar Nederland komen om hier te studeren in contact zijn geweest met Roliball. En dat het voor velen die het beoefenen een goede werking heeft op het lichamelijk functioneren. Mede door de kinderen al vanaf het begin kennis te maken met het gebruik van beide handen. Zal het kind leren dat beide handen volledig te kunnen bewegen in het spel een zeer positieve invloed heeft op het gehele gestel. Zelfvertrouwen groeit en zal onderdeel uitmaken van dat kind. Dat de mogelijkheid voor een ieder wordt geboden met Roliball om met beide handen iets te mogen oppakken is voor elk mens een voorrecht. Een uitdaging voor de mens voor nu. En hopelijk een niet uit te bannen eigenschap van kinderen in de toekomst. Wat natuurlijk een beter evenwicht schept in het menselijk bestaan. Zou iets voor de beoefenaars van de andere racketsporten zijn om met twee rackets of tafeltennisbatjes te spelen. Als eenheid te spelen met jezelf en samen met anderen schept harmonie en blijheid.


Wat mijn studente onlangs zei: Oh ik ben blij om met twee rackets te spelen nu verveel ik me niet. 

Mooi om deel uit te maken om meer eenheid (tweehandigheid) te bevorderen in de wereld met Roliball in de wereld. Moge de wereld een betere wereld worden door meer  het evenwicht in sport en spel en trainingen te beleven. Waarom zou je wachten? En ook leraren van scholen. Leerlingen aan de andere kant van de globe zullen fysiek beter zijn dan hier in Nederland.  Begin nu je ermee in contact bent gekomen. Dit is Colin die het gewoon gaat doen voor de eerste keer.
Roliballen aan de Hoornsemeer. Uitzending Gewoongaan.tv van Oogtv.nl. Dank aan team Colin. Juni 2018.

De werking van tweehandigheid heeft een grotere impact op een leven en is naast het sporten op allerlei vlakken van functioneren een positieve bijkomstigheid.

Roliball is een vorm van bewegen om zacht en ontspannen de bal op te vangen en de kracht van de aanvliegende bal samen met de vaak draaiende bewegingen van je lichaam de krachten bundelt om onafgebroken met jezelf of een ander te spelen. Ro betekent o.a. zacht in het Chinees. Li betekent o.a. kracht in het Chinees. Er wordt met een bal met een beetje zand erin gespeeld. Samen met een racket met een siliconen membraam met gaatjes om de bal zacht erop te laten komen. Om vervolgens met de kracht van de bal en je lichaam de bal naar zijn doel te laten gaan.  Roliball is als een manier van bewegen als de tong. Het is zacht en flexibel maar het heeft een enorme kracht. Zo speel je Roliball met de zachtheid en flexibiliteit en de kracht die je uit de aanvliegende bal haalt en je eigen lichaam om het zo te positioneren dat het in een beweging zijn doel bereikt. Het voelt heerlijk als je het doet. Mede door de constante ontspanning die je van de spieren vraagt. En het mooiste is dat beide handen kunnen meedoen. Voor mensen die meer willen dan alleen maar links zijn of rechts zijn is het een bevrijding je lichaam te voelen communiceren dat het zich helemaal in zijn element voelt. Meer harmonie in het lichaam en ook geest zal geven als je het blijft oefenen. Voor kinderen is het iets prachtigs om beide handen te gebruiken. En een kind heeft en spreekt de toekomst. Kom in harmonie met jezelf. De samenwerking in jezelf wordt aangemoedigd en dit zal in de toekomst ook nodig zijn voor de mens in zichzelf en met elkaar om meer harmonie in de wereld te brengen.

 
In mei/april van 2015 hebben we het spel Roliball/柔力球 (Taiji Bailong Ball) 10 jaar geleden begon in Nederland gevierd. Het begon 10 jaar geleden in Groningen waar het voor het eerst onderwezen werd door de eerste gecertificeerde Roliball trainer in Nederland, Jonn van Schoot. Velen hebben het gezien en gespeeld in de parken in China of elders. En dat gaan we vieren. Het zal nog een 10 jaar duren voordat geheel Nederland weet dat het er is. Daar gaan we aan werken de komende 10 jaar. Helpt u samen met ons mee om het bekend te maken?                                                                                          Roliball
/柔力球

Racketsport Opleidingscentrum voor internationale Roliball - Taiji Bailong Ball - Taiji Rouliqui - speler, trainers.

De uitvinder van Roliball, Prof. Bai Rong, was met een Delegatie uit Jinzhong, de geboorteplaats van Roliball in de provincie Shanxi (China) gekomen en Nederland bezocht om Roliball hier in Nederland, Europa te promoten. Op dit moment zijn er maar liefst meer dan 20 miljoen Chinezen die deze zeer aantrekkelijke racketsport beoefenen. Om hun innerlijke gezondheid te bevorderen.

Nu Europa en de rest van de wereld


Het begin van Roliball. Jinzhong is de geboorteplaats van Roliball.

Op 18 juli 2013 kwam Prof. Bai Rong naar Groningen in de namiddag en heeft een promotie demonstratie gegeven, voor iedereen, samen met TBB Instructeur Jonn van Schoot uit Groningen. Om half vier in de stralende zon in de achtertuin van de Rijksuniversiteit in Groningen.  Na de kleine opwarming werd de Delegatie begroet door het Confucius Instituut, Oude Boteringestraat 42 in Groningen. Daarna sprak de Wethouder van Sport van Groningen Dig Istha zijn dankwoord voor hem nog onbekende sport. En gaf namens al de Groningers, Nederlanders een prachtig aandenken en dat de Delegatie de volgende keer hier zeker langer welkom is. De Delegatie gaf op hun beurt een ronde porseleinen handgeschilderde aandenken met daarop de afbeelding van Prof. Bai Rong en de stad Pingyao. Waar de oude zijde handel plaats vond. Een aandenken voor de stadjers in het Stadhuis. En last but not least een korte maar onvergetelijke workshop voor de aanwezige Nederlanders die geheel betoverd werden van wat er allemaal had afgespeeld in die korte tijd. Dank aan alles wat het mogelijk heeft gemaakt om samen de sport op de kaart te zetten. Dank aan rtvnoord, Oogtv, Dagblad v/h Noorden, Groot Groningen en alle zichtbare en onzichtbare helpers.

Ontmoeting van Prof. Bai Rong en Jonn van Schoot om de harten van de Nederlanders met het Roliball te veroveren. Opname in de tuin van Rijksuniversiteit van Groningen op 18 juli 2013.


Racket sport voor de 21 ste eeuw. Een racketsport waar je niet tegen de bal mag slaan. Waar je traint op een natuurlijke en menselijke manier om te gaan met je eigen en gemeenschappelijke omgeving. Leef samen met de natuur in jezelf en om je heen.

  
 Roliball demo opgenomen in de Chinese tuin in Hortus Haren Gr. sept. 2009.Kennis maken met Roliball  voor de eerste keer

Met dank aan Bart Niewold en stadjerstv uit Groningen. Die voor zijn video cursus bij oogtv Roliball/Taiji Bailong Ball heeft uitgekozen als project om over de Hoornsewijken in Groningen een videoclip te maken. Jong en oud maakt kennis met Roliball. En met veel plezier.


Roliball is een samensmelting van de westelijke invloed, vaak gericht op de buitenkant van zaken, dat wij kennen als een racket en een bal en met de oostelijke invloed, vaak gericht op de innerlijke energie. Taiji met racket en bal of zo het nu internationaal genoemd wordt Roliball. Andere namen die nu nog in omloop zijn: Taiji Bailong Ball, Taiji Rouli Qui, Tai Chi Racket, Tai Chi Softball, Tai Chi Rouli Ball,Tai Chi Tennis, Mediball en nog vele andere varianten.

 

Een filmpje met de vele aspecten van de veelzijdigheid van Roliball

De effecten van Roliball voor de beoefenaar.

(Rouli qui/柔力球)


Ontstaan en effecten


De oorsprong van Roliball (Taiji Bailong Ball) komt voort uit een idee om de schade die slaan kan geven te voorkomen. Hieruit is Roliball ontstaan. Roliball heeft als eigenschap het niet slaan en het niet drukken met het racket tegen de bal. In het leven is het belangrijk te weten waar je ja tegen zegt en waar je neen tegen zegt. Beiden heb je nodig om je leven op je levenspad te houden. De kracht van de bal, bij Roliball, leer je te respecteren. Door actief naar de bal met je racket te gaan om de bal in zijn vliegrichting op te vangen en verder te begeleiden waar het zijn weg weer vervolgd. Dit kan in Solo (op je lievelingsmuziek). Met elkaar, tegen de tijd (in 2 minuten). Tegen elkaar over een net en natuurlijk met vele mensen tezamen. In het park, strand, grasveld of binnen in een gymzaal. Lekker in beweging met je hele lichaam.

Roliball Instructeur Jonn van Schoot (links) en uitvinder Roliball Prof. Bai Rong (rechts)Neen tegen slaan om het lichaam voor blessures te behoeden. Prof. Bai Rong uit China, wou een oplossing vinden tijdens zijn boks lessen, die hij gaf, om de schade die het boksen gaf aan zijn studenten zo veel mogelijk te reduceren. Hiervoor ontwikkelde hij een soort binnen bal met water, in de bokshandschoen, als oplossing voor een goede demping van de stoot op het lichaam. Dit was een proces dat hij had voor 1991 in Jinzhong, Shanxi, in China. De officiële introductie was in China in 1991.  En als erkende sport in China sinds 1994  Het gehele ontdekkingsproces heeft een paar jaar geduurd. Dit gebeurde op het Universiteitscomplex waar hij les in sporten gaf. Tijdens het proces viel de bal met water op de grond. Hij heeft als een van de eerste dingen geprobeerd met een voetenbakje het omhoog te gooien. Dat ging goed. Vervolgens met zijn collega op zijn universiteit met een wok gespeeld. Uit deze ontwikkeling ontwikkelde hij langzamerhand de nieuwe manier van bewegen. De wok werd uiteindelijk een racket met een kunststoffen of rubberen vlak met gaatjes erin. Het beetje water in de bal werd vervangen met een beetje zand. Zo zag hij dat het veel overeenkomsten had met Tai Chi. Waar ronde bewegingen (Yuan) gemaakt worden. Waar de kracht van de tegenstander wordt gebruikt om te verdedigen. De kracht van de aanvliegende bal wordt gebruikt. Waar je actief de kracht van de bal opneemt, door met het racket naar de aanvliegende bal toe te gaan in een uitgestrekte maar ontspannen manier. Om vervolgens met het racket en bal samen een ronde beweging verder te leiden (met elkaar te spelen) of te gebruiken om in eenheid met de bal te bewegen (solo). Door deze handeling blijven de schouders - , elleboog - en pols gewrichten ontzien van spanningen (in tegenstelling met tennis). Daar de kracht van de beweging vanuit het heup en buik gebied wordt gegenereerd. Dat tijdens het bewegen de focus meer op het middelste gedeelte van je lichaam te focussen (drie vingers onder de navel, onderste Dantian) zal ook de bloeddruk geleidelijk lager worden. Door training zal het vaker zijn dat je gebruik gaat maken van de buikademhaling, mocht je dit nog niet doen. De schouders laat je ontspannen tijdens het spel. Waar dan ontspanning kan optreden. Daar we vaak geleerd hebben door o.a. de slaan sporten zijn we gewend geraakt veel bewegingen met teveel kracht te doen. Vaak een verkeerde houdingen voor het lichaam die we hebben aangeleerd en als we dit blijven doen blijven blessures dan ook iedere keer terugkeren. Pijn betekent vaak verander van houding. Vaak lichamelijk maar dat kan ook mentaal zijn. Of de mentale houding maakt het dat je fysiek pijn krijgt. En dat zou een alarmbel moeten zijn om iets te veranderen.


Heel anders dan wat voor sport dan ook met een racket en een bal. Nu leven we in een tijd waarin slaan en schoppen populair zijn. Vreemd eigenlijk. Je wilt toch leven. En als je eigenschappen onderhoud die schade kan berokkenen aan jezelf en anderen waarom doe je het dan? Waarom geen eigenschappen trainen waar ieder leven waardevoller van kan worden. Waarderen dat je er mag zijn op deze wonderbaarlijke blauwe planeet (ruimteschip). En dat je uniek bent. Er mag zijn. Geef jezelf dan ook de kans om eigenschappen te koesteren waar generaties na je trots op kunnen zijn. Dat jij daarvan een bouwsteen bent geweest. Een betere wereld scheppen komt niet door af te wachten. Neen nu doen. Nu maken. Nu leven. Neen tegen het af wachten en het schoppen tegen mensen of het slaan tegen mensen (ook op mentaal gebied). Gebruik de kracht van de bal. Gebruik de kracht van jouw leven. Sla het niet weg. Schop het niet weg. Gebruik het en doe er iets zinvols mee.


Uitvinder

Prof. Bai Rong is Professor in sportwetenschapper in China waar hij in zijn studie ook het vak Tai Chi in het pakket van sporten had. Ook de Yin Yang leer. De leer die komt uit de bestudering hoe de natuur beweegt. Vaak zie je de houdingen van verschillende dieren weer in de Tai Chi of Qi Gong. Bijvoorbeeld de kraanvogel. Qi Gong staat voor levensenergie oefeningen. Het oefenen om je levensenergie op pijl te houden. Oefeningen die in de Chinese Traditionele Geneeskunde worden gebruikt naast acupunctuur en Chinese kruidenleer om een mens preventieve te beschermen tegen ziektes. Vragen over het leven en je zintuigen open te houden tijdens je leven om jouw antwoorden te vinden. In de geboortestad van Prof. Bai Rong Jinzhong, Shanxi, China, kun je al zien dat zo velen op de universiteit naast hun traditionele geneeskunde nu ook Roliball leren om ook mensen een helende manier van bewegingen te leren naast Qi Gong om je te behoeden tegen ziektes.  


Wat is anders tussen Roliball en Tennis.

De bal bij tennis is gevuld met lucht en stuitert. In het begin was de bal bij Roliball een beetje gevuld met water. maar dit is in het ontwikkelingsproces veranderd in een beetje zand (zodat je met veel wind en voornamelijk met veel kou - 40 C nog steeds kan spelen). Het gewicht is ongeveer 50 gram. De bal ligt dan ook vrij snel dood op de grond als het op de grond valt. Het draait in een spiraal. Wil je de kracht van de bal goed geleiden, dan zul je actief naar de bal moeten gaan, in een ontspannen houding van het bovenlichaam, met het racket. Hier wordt ontspanning gevraagd van schouders, ellebogen, polsen en handgewrichten. In tegenstelling met tennis waarbij de bal actief is na een slag (het stuitert als het de grond raakt) zal er een andere beweging vereist  zijn dan bij RB. Bij Roliball is de bal passief en is juist een actieve lichaamshouding nodig. Je gaat actief naar de bal. In tennis is de bal actief. Een actieve bal brengt met zich mee een passieve houding. Je gaat in de verdedigingshouding en je trekt je terug met je arm en  het racket om daarna een geweldige slag mee te slaan naar voren. Wat vaak een vrij gespannen houding met zich mee kan brengen. Door die vaak gespannen houding kan de vraag naar energie om deze beweging te maken te veel zijn op die plaats waar het niet nodig is. Wanneer je teveel kracht vraagt op die plaats in je lichaam, wat je daar niet nodig hebt raakt het daar dan ook overbelast. En maakt je lichaam je duidelijk dat dit niet goed is wat je doet. Het lichaam vraagt dan een verandering in ratio, denkwijze. Denk je dat je denkwijze of dat wat je uit een boekje of het internet hebt beter is dan dat wat je lichaam kenbaar maakt dan krijg je een strijd die vaak ten kostte gaat van je eigen gezondheid. Dit komt veel voor bij rationele topsporters. Het gaat erom dat je plezier houdt in wat je doet. Dat je blij bent in je eigen lichaam. Dat je levendig en jong mag voelen in jezelf, ook tijdens het sporten, of je nu jong of oud bent dat maakt niet uit.

Wat ook anders is dat bij tennis de bal vaak lineair geslagen wordt. Bij Roliball zie je dat de bal een ronding maakt. Zou je de mensen er niet bij betrekken dan zou je het kunnen vergelijken met een planeet die in zijn baan om de zon draait. Voor u om een vergelijking te zoeken in de natuur van de bewegingen die we zien in tennis.

Het gaat er om dat je iets doet met anderen samen wat je plezier geeft en ontspanning leert die je leert om ook op andere vlakken van je doen dit te hanteren. Zodat je minder last krijgt of houdt van het niet lekker in je vel zitten.

Iedere tijd die je in je eigen uitgestrekte ontspanning besteed zul je op de langere termijn zelf van profiteren en daarna de mensen om je heen. Simpel omdat je je lekker voelt samen met je lichaam en de (ratio) denkwijze van jou en je lichaam overeenkomen. Samen ben je sterk. Je immuniteit is sterker. Krachtiger en meer veerkracht. Levenskracht hoort bij het leven van een man of een vrouw, een meisje of jongen.


 Wat zijn de effecten van Roliball op je lichaam? 

Roliball bevordert o.a.: het leren van het samenwerken van spanning (Yang) en ontspanning (Yin) in elke beweging. De bloedcirculatie zal daardoor zijn natuurlijke rol weer kunnen vervullen. Afvalstoffen in het lichaam kunnen daardoor weer worden afgebroken en nieuwe cellen kunnen weer worden opgebouwd. Het bevordert de natuurlijke balans terug te krijgen in de samenwerking van het lichaam en geest. Het gronden, de coördinatie, conditie, concentratie, focus, immuniteit, beter in je vel zitten, balans, rustgevend voor lichaam en geest, ontspanning in schouder gebied, bij gebruik van rechts en links komen ook de beide hersenhelften in balans, juiste lichaamshouding, uitgestrekt maar ontspannen.... Jong kan vroeg leren met plezier en ontspanning te sporten, met racket en bal te spelen en de ouderen leren weer die natuurlijke elasticiteit terug te geven die ze nog van jong kennen. Het is vrijwel blessure vrij, mits je de aanwijzingen van je eigen lichaam en de gecertificeerde Roliball begeleiding volgt. Voornamelijk het leren ontspannen tijdens het spel wordt geleerd. Door het natuurlijke verloop van de bewegingen, bij Roliball, is het een gezonde manier van bewegen voor alle leeftijden. Je gaat niet tegen de natuur krachten in (dus niet tegen de bal slaan want dit is vragen om blessures), maar je gaat met de krachten mee (dit voorkomt blessures). Om samen met de kracht van de bal en het gehele lichaam een te worden, is een helend proces voor lichaam en geest. Na afloop voel je die natuurlijke energie door gehele lichaam stromen. Iedere keer weer leer je hoe de natuur zich voortbeweegt. De natuur is sterker dat hebben we in Japan kunnen zien. Het tegemoet komen van de bal en het verder begeleiden van de bal in ronde en spiraalvormige bewegingen, dragen een positieve invloed op de menselijke geest en het lichaam. Je voelt je weer vol met energie.

 

Roliball voor jong en oud


Het ontstaan van Roliball (Taiji Bailong Ball), in Nederland en België.


Sinds 2005 kent Nederland de eerste gecertificeerde Roliball trainer en nu ook internationale Instructeur Jonn van Schoot uit Groningen. Jonn van Schoot heeft zijn opleiding gevolgd in China, april-mei 2005, onder leiding van uitvinder en ontwikkelaar Prof. Bai Rong in China. Eind oktober 2011 heeft hij zijn TBB laatste onderdeel van het eindexamen Instructeursopleiding gedaan en is geslaagd. Dat betekent dat per 2012 hij trainers kan opleiden als gecertificeerde TBB trainers. Heeft u interesse neem dan contact op.

De STN Open Taiji Dag, 19 november 2005 in Nieuwegein, was een van zijn eerste grote publieke optreden. Voordien werd hij uitgenodigd om bij Joppe Douwes in zijn Taiji School, Chama, een les te verzorgen. Naar aanleiding van deze kennismaking is er ook een stuk geschreven in het STN blad.  klik hier om het artikel over Taiji Bailong Ball, nu Roliball, in de februari, 2006_editie in STN vizier te lezen. Interview met Prof. Bai Rong geschreven door Jonn van Schoot.   In 2005, 2006 en 2007 zijn de eerste lessen Taiji Bailong Ball (Roliball) geweest in Bennekom aan de schoolstraat. In Bennekom hebben mensen uit geheel Nederland en ook uit België deelgenomen aan de lessen bij de eerste Nederlandse gecertificeerde Roliball trainer, Jonn van Schoot. Bijvoorbeeld Maya Lentze en Mieke Rep uit Middelburg, (waarna Maya Lentze in Oostenrijk in 2007 haar trainer certificaat heeft behaald en in 2010 instructrice is geworden). Uit Amsterdam kwam o.a.Chi Kung leraar Robberto Bos, die nu een paar enthousiaste leerlingen heeft gevonden die Taiji Bailong Ball (Roliball) een warm hart toe droegen. In België zijn een aantal lessen verzorgd door een Tai Chi leraar in samenwerking met Jonn van Schoot in de buurt van Tongeren. Waar ook verschillende Tai chi leraren uit België en o.a. uit Antwerpen en omstreken bij aanwezig zijn geweest.

Ook in 2006 en 2007 zijn er tijdens de STN open Tai chi dag nog demonstraties geweest in Amsterdam-Zuid waar Jonn van Schoot ook nog een paar workshops heeft gegeven.

Roliball Internationaal en kampioenschappen.


Eind 2007 is Jonn van Schoot in Quanzhou geweest tijdens de Chinese Kampioenschappen, uitgenodigd door Prof. Bai Rong. Waar hij samen met Prof. Bai Rong en Chinese medespelers een demonstratie gegeven heeft met het tegen elkaar spelen in het dubbelspel. En synchroon samen en een solo optreden heeft gedaan. Hier heeft hij mogen ruiken hoe het in de toekomst in Nederland kan gaan worden. Jong en oud allerlei soorten mensen. Een mooie ervaring samen met meer dan 300 participanten. Jonn van Schoot heeft ook tijdens de Europese kampioenschappen Roliball/Taiji Bailong Ball, tot nu toe nog iedere keer en prijs behaald op het onderdeel Solo (freestyle). Tweede plaats op de laatste EK in Berlijn 2010. In Shanxi in China tijdens de eerste kampioenschappen in de geboorte plaats van Roliball in de plaats  Jinzhong in de provincie Shanxi. Jonn van Schoot heeft als enige Nederlandse vertegenwoordiger twee zilveren medailles behaald. De een op het onderdeel Solo en de ander op het onderdeel enkel tegen elkaar.


  
Roliball kan met twee rackets gespeeld worden.

Roliball kun je niet alleen met een enkel racket spelen, maar ook met twee rackets. Dit bevorderd nog meer de samenwerking tussen de 2 hersenhelften. Net zodat je dat bij piano spelen of typen kan gebruiken. Omdat hier alleen vaak drukkende handelingen gebruikt worden heeft dat een andere invloed op onze hersenen. Bij Roliball gaat het om de draaiende bewegingen waardoor vooral de bloedsomloop en alles wat daaraan verbonden is een enorme impuls wordt geven. Na afloop merk je aan de tintelingen in je handen en de rood witte spotten op je handpalmen dat het een gezonde manier van bewegen voor je is.
Tevens bij mensen met een beperking kan Roliball een uitstekende manier zijn om ook met plezier en een uitdaging het leven te ondersteunen.

Roliball is uiteraard ook zeer geschikt voor mensen met beperking.

Tijdens mijn Roliball Instructeursopleiding in China in 2010 heb ik contact opgenomen met een aantal Chinese dames met een beperking in Beijing. Ze kwamen aan op hun driewieler scooter en pakten hun rackets en ballen met linten. Ze vroegen om een rond draaiende kruk. De drie dames gingen zitten en de muziek werd gespeeld in het Hotel in Beijing en ze gaven een demonstratie. Mooi om te zien. We hebben daarna nog samen een demonstratie gemaakt. Ik ook op een kruk. Ook tijdens de Europese kampioenschappen is er een Oostenrijker geweest in rolstoel die een prijs in ontvangst mocht nemen. 


Waar kun je het spelen?

Je kunt Roliball bijvoorbeeld spelen buiten, in het park of in het plantsoen, op het strand, bij een waterval en legio ander plaatsen.... Of  binnen, in een gymzaal, of op je kantoor. Even ontstressen op het kantoor met Roliball. Je kunt het spelen op een stoel of krukje, staand, met je handen, maar voor degenen die niet veel meer met de handen kunnen doen met de voeten. Hiervoor moet het racket aan de voet worden bevestigd.

Voor mij is het van belang dat je weer contact met jezelf krijgt en houdt. Want elk leven op deze aardbol is 10.000 keer belangrijker in zichzelf, dan dat je denkt. En ook 10.000 keer beter uitgerust, dan dat je denkt over jezelf. Je kunt het zelf proberen en beter nu dan morgen. Leef nu.

 
 
Staat je dag dat je kan er niet bij neem contact op en kijk of het toch kan. klik op informatie.    
Event
 Roliball cursus. (instromen mogelijk op ieder moment van het jaar)
Datum Woensdagochtend
Tijd

10.15 - 11.15

Plaats
Op dit moment wordt de les gehouden bij het Allendeplein flat in Groningen of het parkeerterrein vlak bij de Beachclub Kaap Hoorn, kaapse baan 1, Haren (GN). Heeft u intentie om te komen meldt u dan aan in geval op die dag van locatie wordt gewijzigd. Voor wat voor reden dan ook.      

kosten

Voor groepslessen geldt 10 lessen van 1uur, 100 euro (voor mensen die altijd onafgebroken kunnen komen) De strippenkaart van 10 lessen is 15 weken geldig. Losse les 12 euro. Proefles 4,50 euro. 

aanmelden

vooraf aanmelden | informatie

Docent

Roliball  Instructeur Jonn van Schoot

  

  

Event

Roliball cursus

Datum

Zaterdagmorgen. 

Tijd

9.30 - 10.30

Plaats

Parkeerterrein bij Kaap Hoorn. Kaapse Baan 1, Haren.

kosten

voor groepslessen voor kleine kinderen geldt 2,50 euro per les. Ouders 7,50 geïnteresseerden 7,50 en studenten 5 euro. Proefles kinderen 1 euro voor ouderen 4,50 euro. U betaald vooraf voor 10 lessen.

aanmelden

Bij voldoende belangstelling zal het plaats vinden aanmelden  |informatie

Docent

Pionier en Nederlands eerst gecertificeerde Roliball(TBB) trainer . Internationale Roliball Instructeur (TBB) Jonn van Schoot. Gecertificeerd door uitvinder Prof. Bai Rong

 
     

 

Event

Roliball cursus voor mensen met een beperking.

Datum Woensdagochtend 
Tijd

11.10 - 12.00

Plaats

Semmelstee, Semmelweisstraat 182 in Groningen ( dit alles in overleg) Of op andere locatie. Bij goed weer buiten. Bijvoorbeeld parkeerplaats bij Kaap Hoorn, Kaapse Baan 1, Haren.

kosten
  
Voor groepslessen geldt 10 lessen van 1uur, 100 euro (voor mensen die niet altijd onafgebroken kunnen komen) De strippenkaart van 10 lessen is 14 weken geldig. Losse les 12 euro. Proefles 4,50 euro.
 
aanmelden

aanmelden verplicht. Maximaal 6 personen.| informatie 

Docent

Roliball Instructeur Jonn van Schoot

 

Event

Roliball Workshop ter kennismaking in de Chinese tuin in de Hortus in Haren (GN)

Datum

Dit is nu niet mogelijk

Tijd

1e zondag van de maand. 13.00 - 15.00

Plaats

Hortus Haren.  Kerklaan 34, Haren (GN) in de Chinese tuin op het terras bij de drakenwand.

kosten                                http://hortusharen.nl/bezoekersinfo/entreeprijzen/
aanmelden

            aanmelden | informatie 

Docent

Roliball Instructeur Jonn van Schoot

 
 

 

Event


Werken aan je gezondheid, balans, coördinatie , dankbaar zijn in je lichaam te wonen, meer van je talenten laten ontplooien naar talenten. Neem contact. Wilt u tijdens uw feesten, sportdagen, verjaardagsfeest of op uw werk iets organiseren en u wilt kennis maken met Taiji Bailong ball . Of Trainer worden? Neem dan contact op.

Datum

in overleg

Tijd

in overleg

Plaats

in overleg

kosten

U kunt u voorstel voorleggen en contact met ons opnemen

Docent

 Roliball Instructeur (Taiji Bailong ball) Jonn van Schoot


  
 

Een aantal studenten uit Beijing demonsteren Roliball groeps-freestyle, in het cultuurcentrum de Oosterpoort te Groningen.
Op maandagavond 21 februari 2011, werd het Chinese nieuwe jaar gevierd.  De viering werd georganiseerd door het toen nieuwe Confucius Instituut Centrum in Groningen. 
http://www.stadjerstv.nl/videos/chinese-new-year-8-taiji-bailong-balspel/www.roliball.nl
Meer events waar je Roliball kan spelen.


naar bovenNederlands eerste gecertificeerde Roliball Trainer sinds 2005. Onderwezen in China door uitvinder en ontwikkelaar Prof.Bai Rong, uit China. Sinds 2012 Gecertificeerde Roliball Instructeur Jonn van Schoot. contact klik op het regenboog lemniscaat kvk.nr.02096528

All rights reserved, World Copy Right © Jonn van Schoot 2008 - 2023

 Roliball, www.roliball.nl